Ghid complet | Ce trebuie să faci ca să nu te trezești cu facturi umflate la gaze după 1 iulie
De la 1 iulie intră în vigoare liberalizarea gazelor, dar acest lucru ar putea aduce și facturi umflate pentru unii consumatori. Totul ține de negociere, așa că specialiștii din domeniu îți pun la dispoziție un ghid complet. Ca să știi la ce să te aștepți.
De la 1 iulie se liberalizează piața gazelor, iar asta înseamnă că tarifele vor fi stabilite numai ținând cont de raportul cerere-ofertă Doar că trebuie să știi că-ți poți negocia factura la gaze și poți alege cea mai bună ofertă pentru tine.
Practic, poți alege din mai mulți furnizori și-l alegi pe cel care vine cu tarifele cele mai avantajoase pentru tine. Specialiștii susțin că cine nu cunoaște câteva detalii se poate trezi cu facturi umflate chiar și cu 60%, potrivit experților consultați de spotmedia.ro.
Ce trebuie să faci ca să nu te trezești cu facturi umflate la gaze după 1 iulie
În prezent, consumatorii casnici plătesc gazele în sistem reglementat, adică furnizorul încasează doar în limita plafonului stabilit de stat, prin Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei – ANRE. plătim gazele naturale în regim reglementat. După 1 iulie 2020, însă, statul nu mai vrea să se implice în stabilirea prețului gazelor naturale pentru consum casnic.
”În România, 50% dintre gospodăriile înregistrate sunt dotate cu gaze naturale. Este vorba despre circa 3,5 milioane de gospodarii. Parte dintre ele au trecut deja în piața liberă. Și atunci discutăm de circa 3,4 milioane de gospodării care, de la 1 iulie, urmează să treacă în piața liberalizată și (ai căror proprietari – n.red.) vor trebui să își managerieze singuri problema prețului gazelor naturale. Per total, doar 5% din populație înțelege suficient ca să poată negocia în cunoștintă de cauză”, a precizat Dumitru Chisaliță, președinte al AEI – Asociația Energia Inteligentă.
Președintele AEI susține că nu știe că poate negocia se poate trezi cu facturi mai mari chiar și cu 160%. Pe de altă parte, față de facturile curente, un consumator care negociează eficient poate obține reduceri de până la 20% pentru o garsonieră, de până la 9% pentru un apartament cu două camere și de până la 5% pentru o casă de locuit.